Mengapa teh hijau?

Teh hijau telah digunakan sebagai ubat selama beribu-ribu tahun, ianya berasal dari China tetapi digunakan secara meluas di seluruh Asia. Minuman ini mempunyai pelbagai kegunaan dari menurunkan tekanan darah ke mencegah kanser. Teh hijau mempunyai faedah kesihatan yang lebih banyak daripada teh hitam kerana cara penghasilannya. Teh hitam diproses dengan cara yang membolehkan proses penapaian berlaku, manakala semasa pemprosesan teh hijau, perkara ini dielakkan daripada berlaku. Oleh kerana itu, teh hijau mengekalkan jumlah maksimum antioksidan ,poli-fenol dan bahan-bahan lain yang memberikan teh hijau menpunyai lebih banyak manfaat.


Manfaat:

Berikut adalah senarai beberapa manfaat yang anda mungkin tidak sedar. Sesetengah manfaat ini masih diperdebatkan kesahihannya, jadi sila mencuba dan mnyelidik sendiri jika anda mahu menggunakan teh hijau untuk tujuan perubatan.

Berat Badan: Teh hijau dapat meningkatkan metabolisme badan. Polifenol yang terdapat dalam teh hijau berfungsi untuk meningkatkan tahap pengoksidaan lemak dan meningkatkan kadar penukaran makanan ke kalori.

Diabetes: Teh hijau nampaknya membantu mengawal tahap glukosa memperlahankan kenaikan gula darah selepas makan. Ini boleh mengelakkan kenaikan insulin yang tinggi dan menyebabkan penyimpanan lemak.

Penyakit Jantung: Ahli-ahli sains berpendapat, teh hijau bertindak pada lapisan saluran darah, membantu memelihara saluran darah dan lebih mampu menahan perubahan dalam tekanan darah. Ia juga boleh mengelakkan pembentukan darah beku, yang merupakan punca utama serangan jantung.

Kanser Esophageal: Ia boleh mengurangkan risiko kanser esophageal, tetapi ia juga secara meluas dianggap dapat membunuh sel-sel kanser secara umum tanpa merosakkan tisu yang sihat di sekeliling mereka.

Kolesterol: Teh hijau dapat mengurangkan kolesterol tidak baik dalam darah dan meningkatkan nisbah kolesterol baik untuk kolesterol tidak baik.

Alzheimer dan Parkinson: Ia dikatakan melambatkan kemerosotan yang disebabkan oleh Alzheimer dan Parkinson. Kajian yang dijalankan ke atas tikus menunjukkan bahawa teh hijau melindungi sel-sel otak daripada mati dan membaik sel-sel otak yang rosak.

Kereputan Gigi: Kajian menunjukkan bahawa antioksidan kimia "catechin" dalam teh boleh memusnahkan bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan tekak, kerosakan gigi dan kerosakan gigi lain.

Tekanan Darah: Pengambilan teh hijau dipercayai dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.

Kemurungan: Theanine adalah asid amino yang terdapat dalam daun teh. Ia adalah bahan ini yang dipercayai memberi kesan yang santai, menenangkan dan menjadi manfaat yang besar kepada peminum teh.

Anti-virus dan Anti-bakteria: Catechin teh adalah antibakteria dan antivirus yang kuat, yang menjadikan mereka berkesan untuk merawat segala-galanya daripada selesema kepada kanser. Dalam beberapa kajian teh hijau telah terbukti untuk menghalang penyebaran pelbagai penyakit.

Penjagaan Kulit: Teh hijau nampaknya boleh juga membantu dengan mengurangkan kedutan dan tanda-tanda penuaan, ini adalah disebabkan oleh kuasa antioksida dan aktiviti anti-radang. Kedua-dua haiwan dan kajian manusia telah menunjukkan bahawa teh hijau disapukan boleh mengurangkan kerosakan berpunca daripada matahari.


Tambahan:

Satu lagi perkara, kandungan kafein juga dalam teh hijau walaupon tidak banyak berbanding the hitam- jadi jika anda sensitif kepada kafein hadkan kadar minum anda. Teh hijau juga mengandungi tanin (yang boleh mengurangkan penyerapan zat besi dan asid folik), jadi jika anda hamil atau cuba untuk hamil, teh hijau mungkin tidak sesuai untuk anda. Anda boleh cuba mencampurkan teh hijau dengan bahan-bahan yang sihat lain seperti halia.


Teh Hijau



Mengapa teh hijau?

Teh hijau telah digunakan sebagai ubat selama beribu-ribu tahun, ianya berasal dari China tetapi digunakan secara meluas di seluruh Asia. Minuman ini mempunyai pelbagai kegunaan dari menurunkan tekanan darah ke mencegah kanser. Teh hijau mempunyai faedah kesihatan yang lebih banyak daripada teh hitam kerana cara penghasilannya. Teh hitam diproses dengan cara yang membolehkan proses penapaian berlaku, manakala semasa pemprosesan teh hijau, perkara ini dielakkan daripada berlaku. Oleh kerana itu, teh hijau mengekalkan jumlah maksimum antioksidan ,poli-fenol dan bahan-bahan lain yang memberikan teh hijau menpunyai lebih banyak manfaat.


Manfaat:

Berikut adalah senarai beberapa manfaat yang anda mungkin tidak sedar. Sesetengah manfaat ini masih diperdebatkan kesahihannya, jadi sila mencuba dan mnyelidik sendiri jika anda mahu menggunakan teh hijau untuk tujuan perubatan.

Berat Badan: Teh hijau dapat meningkatkan metabolisme badan. Polifenol yang terdapat dalam teh hijau berfungsi untuk meningkatkan tahap pengoksidaan lemak dan meningkatkan kadar penukaran makanan ke kalori.

Diabetes: Teh hijau nampaknya membantu mengawal tahap glukosa memperlahankan kenaikan gula darah selepas makan. Ini boleh mengelakkan kenaikan insulin yang tinggi dan menyebabkan penyimpanan lemak.

Penyakit Jantung: Ahli-ahli sains berpendapat, teh hijau bertindak pada lapisan saluran darah, membantu memelihara saluran darah dan lebih mampu menahan perubahan dalam tekanan darah. Ia juga boleh mengelakkan pembentukan darah beku, yang merupakan punca utama serangan jantung.

Kanser Esophageal: Ia boleh mengurangkan risiko kanser esophageal, tetapi ia juga secara meluas dianggap dapat membunuh sel-sel kanser secara umum tanpa merosakkan tisu yang sihat di sekeliling mereka.

Kolesterol: Teh hijau dapat mengurangkan kolesterol tidak baik dalam darah dan meningkatkan nisbah kolesterol baik untuk kolesterol tidak baik.

Alzheimer dan Parkinson: Ia dikatakan melambatkan kemerosotan yang disebabkan oleh Alzheimer dan Parkinson. Kajian yang dijalankan ke atas tikus menunjukkan bahawa teh hijau melindungi sel-sel otak daripada mati dan membaik sel-sel otak yang rosak.

Kereputan Gigi: Kajian menunjukkan bahawa antioksidan kimia "catechin" dalam teh boleh memusnahkan bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan tekak, kerosakan gigi dan kerosakan gigi lain.

Tekanan Darah: Pengambilan teh hijau dipercayai dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.

Kemurungan: Theanine adalah asid amino yang terdapat dalam daun teh. Ia adalah bahan ini yang dipercayai memberi kesan yang santai, menenangkan dan menjadi manfaat yang besar kepada peminum teh.

Anti-virus dan Anti-bakteria: Catechin teh adalah antibakteria dan antivirus yang kuat, yang menjadikan mereka berkesan untuk merawat segala-galanya daripada selesema kepada kanser. Dalam beberapa kajian teh hijau telah terbukti untuk menghalang penyebaran pelbagai penyakit.

Penjagaan Kulit: Teh hijau nampaknya boleh juga membantu dengan mengurangkan kedutan dan tanda-tanda penuaan, ini adalah disebabkan oleh kuasa antioksida dan aktiviti anti-radang. Kedua-dua haiwan dan kajian manusia telah menunjukkan bahawa teh hijau disapukan boleh mengurangkan kerosakan berpunca daripada matahari.


Tambahan:

Satu lagi perkara, kandungan kafein juga dalam teh hijau walaupon tidak banyak berbanding the hitam- jadi jika anda sensitif kepada kafein hadkan kadar minum anda. Teh hijau juga mengandungi tanin (yang boleh mengurangkan penyerapan zat besi dan asid folik), jadi jika anda hamil atau cuba untuk hamil, teh hijau mungkin tidak sesuai untuk anda. Anda boleh cuba mencampurkan teh hijau dengan bahan-bahan yang sihat lain seperti halia.


No comments:

Post a Comment